Srpska Dijaspora TV Blog Amerika Air Serbia za Čikago u maju iduće godine
Amerika Vesti

Air Serbia za Čikago u maju iduće godine

Er Srbija za Čikago - u maju iduće godine

Er Srbija zakazala je početak svoje linije Beograd – Čikago O’Hare za 17. maj 2023. godine. Prevoznik će svojim avionom Erbas A330-200 održavati tri nedeljna leta između dva grada. Usluge će se odvijati svake srede i subote do 11. juna, nakon čega će se od 12. juna povećati na tri nedeljno sa polaskom u ponedeljak. Er Srbija je sada počela prodaju karata na ovoj ruti. Više detalja o letu možete pronaći ovde. Obeležiće obnavljanje letova između dva grada 31 godinu od dana kada ih je poslednji put održavao JAT Jugoslovenski avioprevoznik i 43 godine od početka letova između dva grada 10. aprila 1980. Poslednji redovni let između Beograda i Čikaga je bio izvršeno 17. maja 1992. SAD su četiri dana kasnije, 21. maja, uvele embargo na vazdušni saobraćaj iz Jugoslavije.

Komentarišući lansiranje nove rute, potpredsednik Er Srbije za Ameriku Đorđe Petković rekao je „Posle više od tri decenije, let JU 506/507 obeležiće povratak nacionalne avio-kompanije u Čikago. Ovo je izuzetno važan grad i sigurni smo da će direktni letovi između Beograda i Čikaga mnogo značiti, ne samo srpskoj dijaspori, već i širem regionu Balkana. Uvođenjem letova između ta dva grada region će biti bolje povezan sa Čikagom, a putnici će imati veći izbor. Uz dobre veze koje nudi Er Srbija, očekujemo veliko interesovanje za ove letove bez zaustavljanja, za one koji žele da nastave putovanje na druge destinacije”.

Podaci koje je obezbedio Sabre Market Intelligence pokazuju da je tržište Srbije i SAD privuklo 239.000 putnika u dvosmernom polazištu i destinaciji tokom prepandemije 2019. godine – od kojih je skoro 85 odsto putovalo indirektno. Beograd – Njujork je bio najveći gradski par, sa samo Er Srbijom koja je prevozila 61.700 putnika u dvosmernom saobraćaju na svojoj non-stop liniji, dok je Beograd – Čikago bilo drugo najveće tržište sa 38.000 putnika.

Regionalna mreža Er Srbije, za koju se očekuje da će biti ojačana uoči njene nove transatlantske usluge, igraće ključnu ulogu u uspehu rute. Među bivšim jugoslovenskim prestonicama, bez Beograda, podaci pokazuju da Zagreb ima najveći promet prema Vetrovitom gradu. Lufthanza je glavni prevoznik izbora za letove između hrvatske prestonice i Čikaga, sa 20% tržišta, a slede LOT Polish Airlines sa 14% i British Airvais sa 12% tržišnog udela. Skoplje je pratilo Zagreb, a najviše putnika uputilo se ka Čikagu, zatim Sarajevu, Podgorici i Ljubljani. Vindi Citi je bila druga najprometnija destinacija za putovanja u Sjedinjenim Državama iz svih bivših jugoslovenskih prestonica posle Njujorka, sa izuzetkom Ljubljane, gde je bila treća, iza Velike jabuke i San Franciska. Iako Er Srbija ne opslužuje Prištinu, imala je više putnika u Čikago nego u Podgoricu.

Izvor: exyuaviation

Exit mobile version