April 23, 2024
Toronto, ON
Amerika Dijaspora

Chicago Serbian Film Fest: Magija pokretnih slika od 2. do 4. decembra

Slavica Petrović, autor i organizator Festivala srpskog filma u Čikagu kaže da nju i njen tim vodi ideja da daleko od zavičaja utolimo glad za lepim stvarima koje nas vežu za naše korene, koje ne smemo da zanemarimo, a sa kojima treba da upoznamo i naše nove generacije koje se ovde rađaju.

I to joj uspeva, evo već devet godina zaredom, koliko Chicago Serbian Film Fest postoji i raste, sa željom da svake godine publici ponudi nešto novo.

Slavica Petrović, autor i organizator Festivala srpskog filma u Čikagu

Šta Vas pokreće, koja je ideja koja Vas vodi kroz proteklih devet godina, koliko traje Chicago Serbian Film Fest?

Vodi nas velika želja da na ovim prostorima promovišemo svoju kulturu. Srpsku, bogatu kulturu, istoriju, srpski film. Kao što znate, ovde nas ima iz celog sveta i smatram da mi Srbi imamo šta da pokažemo svetu. Imamo odlične glumce, reditelje, scenariste, jednom rečju pametne ljude iz svih branši. Treba ih promovisati svuda i ponositi se njima. Takođe i želja da mi daleko od zavičaja utolimo glad za lepim stvarima koje nas vežu za naše korene, koje ne smemo da  zanemarimo, a sa kojima treba da upoznamo i naše nove generacije koje se ovde rađaju. Tu pre svega mislim na film i umetnost koji nas pokreću kroz život i napajaju naše biće, objašnjava Slavica Petrović. 

Kakav je koncept festivala, i koji su aduti ovogodišnjeg Festa?

Koncept festivala je prikazati sve što je novo i reprezentativno iz srpske kinematografije i što nosi lepu priču i poruku. Prikazati pored igranih i dokumentarne filmove, kao i kratke filmove srpskih stvaralaca iz dijaspore, koji nisu domaći, ali ih stvaraju ili u njima igraju glumci srpskog porekla. Svake godine selektujemo filmove koji osvajaju nagrade na poznatim internacionalnim festivalima, ali promovišu i našu kulturu, a i našu veru. Ove godine ćemo imati film “Sveta Petka – Krst u pustinji” o životu naše velike svetiteljke. Tu je i film za celu porodicu, koji puni bioskopske dvorane širom Srbije i regiona, “Leto kada sam naučila da letim”, sa divnom glumačkom ekipom. Zatim film našeg priznatog dramskog pisca Dušana Kovačevića, “Nije loše biti čovek”, i ostali koji nose divne poruke i koji nas motivišu na pozitivne korake kroz život. Pozivamo celu porodicu prvi put u bioskop ove godine na projekciju filma “Leto kada sam naučila da letim”, bake, deke, tate, mame i dečicu, jer sam sigurna da će srećni izaći iz bioskopske sale nakon ove projekcije koja rasterećuje i vodi vas u  pravo familijarno uživanje, kaže Slavica Petrović, koja organizuje Chicago Serbian Film Fest.

Chicago Serbian Film Fest biće održan od 2. do 4. decembra u AMC Theater-u

Koliko je organizovati  Chicago Serbian Film Fest danas lak ili težak posao, a koliko zadovoljstvo kada vidite dokle je stigao?

Nimalo lak posao. Ovakve projekte obično rade velike institucije koje dobijaju moralnu i finansijsku podršku države, grada, Ministarstva kulture i sponzora. U našem slučaju je uključena grupa entuzijasta koja se bori sa vetrenjačama i samo zahvaljujući velikom radu i entuzijazmu i sponzorima, kojima smo zahvalni do neba, opstajemo da negujemo srpsku kulturu i održavamo ovaj jedni festival srpskog filma u Americi, evo već devet godina.

Koje su još ekskluzive koje možemo otkriti publici?

Pored odličnih filmova, imaćemo i divne goste, a od ove godine idemo i sa propratnim programom festivala u koji uljučujemo predavanja o istoriji srpskog filma i workshop-ove, a pokušavamo da takođe imamo i izložbu umetničkih slika koje predstavljaju našu Srbiju. Uz film “Strahinja Banović”, koji je već ovenčan sa 25 nagrada, prvi put nam na festival dolazi strani glumac, direktno iz Pariza, Ibrahim Koma, koji tumači glavnu ulogu u filmu.

Gost festivala biće i Ibrahim Koma, koji igra glavnu ulogu u filmu “Strahinja Banović”

Navikli ste publiku, uvek nudite nešto novo?

Kao što sam već pomenula, pored domaćeg filma, od prošle godine prikazujemo i kratke filmove srpskih stvaralaca iz dijaspore, što je jedan veliki pomak i korak za podizanje našeg festivala na još viši nivo. Tako da nam se tu prijavljuje veliki broj talentovanih filmskih stvaralaca iz celog sveta, ali smo mi iz finansijskih razloga limitirani vremenski, i od pedesetak prijavljenih, moramo da odaberemo pet, najviše šest. Uspostavili smo divnu stratešku saradnju sa Filmskim centrom Srbije, koji nam dosta izlaze u susret i daju nam moralnu podršku u tome da se naš festival uključi direktno u srpsku filmsku produkciju. Takođe smo u pregovorima i sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, za prikazivanje filmova mladih talentovanih umetnika sa studija, kojima bi to puno značilo, priča Slavica Petrović.

Za kraj bismo da najavimo goste 9. Filmskog festivala Čikago:

Milena Predić, koja igra glavnu ulogu u filmu “Sveta Petla – Krst u pustinji”;

Branislav Bane Trifunović, koji tumači glavnu ulogu u filmu “Gejm”;

Ana Lazarević, rediteljka filma “Gejm”;

Ibrahim Koma, koji igra glavnu ulogu u filmu “Strahinja Banović”;

Miodrag Jakšić, reditelj filma “Tragovima Đure Jakšića”

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije.

Na tradicionalnom 9. Festivalu srpskog filma u Čikagu od 2. do 4. decembra biće prikazano sedam najnovijih i najboljih dugometražnih igranih filmova, četiri kratka filma stvaralaca iz dijaspore i dva odlična dokumentarna filma.

Festival se održava u AMC THEATRES 9701 W BRYN MAWR AVE ROSEMONT, IL 60018. Za sve dodatne informacije posetite sajt festivala.

PIŠE: SNEŽANA LAZIĆ I FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Izvor: Chicagodesavanja.us 

X