July 24, 2024
Toronto, ON
Kosovo Srbija

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji

Mediji o planu EU za Kosovo
FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD – Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji, a obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih sporazuma, odredbe su francusko-nemačkog plana za koje danas objavljuju beogradski mediji, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

“Evropski predlog osnovnog sporazuma Kosova i Srbije”, koji sadrži 10 članova, objavio je portal lista “Danas”, navodeći da ga je dobio “diplomatskim kanalima”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak, nakon sastanka sa izaslanicima Sjedinjenih Država i Evropske unije (EU), kako je Srbija spremna da prihvati koncept evropskog plana i da radi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom.

To je novinarima posredno potvrdio i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, rekavši da je Vučić u razgovoru “pokazao odgovoran pristup” i “spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i evropske perspektive Srbije”.

Vučić novinarima rekao da je u razgovoru sa američko-evropskom petorkom pokazao “svu brigu i rezervisanost” o “jednom važnom pitanju”, ali nije precizrao o čemu je reč, insistirajući da je o tome ne može govoriti jer plan nije javan.

Posle tog sastanka Vučić se našao pod pritiskom dela opozicije – od primedbi da ne može biti solo igrač u pogledu vaažnih pitanja za državne i nacionalne interese, uz zahteve da pred parlamentom objasni suštinu predloga (NADA i Dveri), do predloga da što pre poptpiše sporazu (LSV).

Radio Slobodna Evropa (RSE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima – na čemu insistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se, prema saznanjima RSE, spominje podrška koju bi obe strane uzajamno trebalo da pruž jedna drugoj u procesu evrointegracija, dok se od Srbije se traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Teskt sporazuma, koji je objavio portal lista “Danas”, u integralnoj verziji ima 10 članova.

Agencija FoNet nije pouzdano moga da proveri da li se radi o nacrtu, radnoj verziji dokumenta ili tekstu koji je bio “na stolu” u dosadašnjim diplomatskim razgovrima.

U tekstu koji je integralno objavio portal lista “Danas” se navodi:

“Svesni svoje odgovornosti za održavanje mira;

Posvećeni doprinosu plodnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi;

Shvatajući da su nepovredivost granica i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, kao i zaštita nacionalnih manjina, osnovni uslovi za mir;

Postupanje na osnovu istorijskih činjenica i bez prejudiciranja različitih stavova stranaka o osnovnim pitanjima, uključujući pitanje statusa;

Sa željom da se stvore uslovi za saradnju partija u korist naroda,

Dogovara se sledeće:

Član 1

Strane će međusobno razvijati normalne, dobrosusedske odnose na bazi jednakih prava.

Obe strane će međusobno priznati relevantna dokumenta i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, tablice vozila i carinske pečate.

Član 2

Obe strane će se rukovoditi svrhom i principima utvrđenim u Povelji Ujedinjenih nacija, posebno onim o suverenim pravima država, poštovanju njihove nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, pravu na samoopredeljenje i zaštiti ljudskih prava i nediskriminacije.

Član 3

U skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija, strane će sve međusobne sporove rešavati samo mirnim sredstvima i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile.

Član 4

Stranke polaze od pretpostavke da nijedna od njih ne može predstavljati drugu stranu u međunarodnoj sferi ili delovati u njeno ime.

Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Član 5

Obe strane će podržati njihove težnje da postanu članice Evropske unije.

Član 6

Iako ovaj osnovni sporazum predstavlja važan korak u normalizaciji, obe strane će nastaviti proces dijaloga koji vodi EU novim zamahom, što će dovesti do pravno obavezujućeg, sveobuhvatnog sporazuma za normalizaciju odnosa.

Strane su saglasne da će u budućnosti produbljivati saradnju u oblastima privrede, nauke i tehnologije, saobraćaja i povezanosti, odnosa u pravosuđu i provođenju zakona, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, vere, sporta, zaštite životne sredine, nestalih lica. i druge oblasti. slično kroz postizanje konkretnih sporazuma

Član 7

Obostrano se zalaže za postizanje konkretnih aranžmana, u skladu sa relevantnim instrumentima Saveta Evrope i korišćenjem postojećih evropskih iskustava, kako bi se obezbedio odgovarajući nivo samouprave za srpsku zajednicu na Kosovu i mogućnost pružanja usluga na Kosovu. (U nastavku: “Kosovo. neke specifične oblasti, uključujući mogućnost finansijske pomoći Srbije i direktne kanale komunikacije između srpske zajednice i Vlade Kosova” nije jasna forma napomena- prim. redakcija FoNet).

Stranke će formalizovati status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbediti visok nivo zaštite srpskog verskog i kulturnog nasleđa, u skladu sa postojećim evropskim modelima.

Član 8

Stranke će razmeniti stalne misije. Oni će se nalaziti u sedištu dotične vlade.

Praktična pitanja u vezi sa raspoređivanjem misija biće obrađena posebno.

Član 9

Obostrano je konstatovana posvećenost EU i drugih donatora da kreiraju poseban paket finansijske pomoći za zajedničke projekte stranaka za ekonomski razvoj, povezanost, zelenu tranziciju i druge ključne oblasti.

Član 10

Strane će uspostaviti zajedničku komisiju, kojom će predsedavati EU, koja će pratiti sprovođenje ovog sporazuma.

Obe strane potvrđuju svoje obaveze za sprovođenje svih prethodnih sporazuma”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, komentarišući aktzuelnu situaciju u pogledu rešavanja kosovskog pitanja, da vlast ništa ne krije i da ništa u vezi s Kosovom neće biti odlučeno bez građana.

“Sve ćemo otvoreno i transparentno komunicirati sa našim narodom, sve teške odluke donosićemo sa našim narodom, a svu odgovornost ponećemo mi”, poručila je premijerka u programu TV Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bi sutra trebalo da prisustvuje sednici Vlade, a za uveče je najavljeno njegovo obraćanje javnosti.

Izvor: FONET

X