July 24, 2024
Toronto, ON
Amerika Biznis Politika

Apple je preveliki zalogaj za Maska

Čini se da Elon Mask vadi stranicu iz predsedničke knjige Donalda Trampa: Ako ste u nedoumici, izaberite borbu – sa svima. Pošto je otuđio veliku grupu Tviter oglašivača, rizikujući odnose Tvitera sa regulatorima i istovremeno ismevajući medije, Mask je danas započeo javnu svađu sa Appleom, čak je zapretio da će krenuti u rat zbog naknada za App Store. Musk je možda u pravu u svojim pritužbama na Apple, što bi kompanije kao što su Spotifi i Epic Games najverovatnije potvrdile. Ali biti u pravu neće platiti račune.

Čak i ako bi Musk mogao da pobedi u ovoj borbi, što se s obzirom na ishod Epicovog sudskog postupka čini diskutabilnim, rešavanje takve bitke bi trajalo godinama. A Musk jednostavno ne može sebi priuštiti produženi spor sa Appleom dok se bori na toliko drugih frontova. Trgovci koji su prebegli sa platforme iscrpili su prihod od reklama na Tviteru, što otežava Musku da podmiri kamate na dug od 12,5 milijardi dolara. Njegove poslovne nevolje samo bi se pogoršale zbog izbacivanja Tvitera iz Apple-ovog App Store-a, jer bi to umanjilo mogućnost Tvitera da registruje nove korisnike. Kao što je Joel Rot, nedavno otpušteni šef Tvitera za poverenje i bezbednost, rekao u Njujork Tajmsu ranije ovog meseca, izbacivanje iz Apple (i Gugl) prodavnica aplikacija bi bilo „katastrofalno” za Tviter.

Šteta, barem kod Applea, možda je već napravljena. Mask je danas tvitovao da je Apple odlučio da  „uglavnom“ zaustavi oglašavanje na Tviteru, što je dovoljno loše (Apple blog Daring Fireball danas je sugerisao da je Apple donedavno bio najveći Tviter oglašivač). Takođe je tvitovao da je Apple „pretio da će uskratiti Tviter iz svog App Store-a, ali da nam neće reći zašto“. Jedan od odgovora je verovatno Muskov nepristrasan stav o moderiranju sadržaja. Rothov spis Nev Iork Times-a sugerisao je da su Apple i Gugl zabrinuti zbog sadržaja na Tviteru i da su, pošto je Rot napuštao kompaniju, „pozivi timova za pregled aplikacija već počeli“. Musk možda ima pravo na svoje verovanje u slobodu govora, kao i na njegove pritužbe na Appleove naknade za App Store, ali nije jasno da li razume cenu bitke koju će morati da vodi.

I ne radi se samo o Tviteru. Vlasnik australijske Tesle danas je istakao Masku na Tviteru da je njegova borba sa Apple-om rizikovala i prisustvo Tesline App Store-a, napominjući da „užasno mnogo vaših Teslinih kupaca koristi iOS za pristup svojim automobilima“. Čini se malo verovatnim da bi Apple kaznio Teslu zbog svađe u kojoj je učestvovao Tviter. Ali tvit je signalizirao koliko pažljivo Teslini kupci prate Tvitter frake. Akcionari Tesle su već pretrpeli nagli pad cene akcija kompanije otkako se Musk umešao u Tviter. U preuzimanju Apple-a, Mask može imati ispravan razlog – ali njegov tajming je pogrešan.
Izvor The Information

X