July 24, 2024
Toronto, ON
Kanada Magazin

Kanadjani ne razumeju granicu seksualnog nasilja

 Pedeset pet odsto Kanađana ne razume zakonsku definiciju seksualne saglasnosti, sugeriše nedavno istraživanje koje je sproveo Maru Public Opinion, a naručila Kanadska ženska fondacija (CVF).

 Prema kanadskom Krivičnom zakoniku, pristanak je dobrovoljan i trajan dogovor za bavljenje seksualnim aktivnostima, koji se može povući u bilo kom trenutku.

 Od nasumično odabranih 1.511 odraslih Kanađana koji su anketirani 18. i 19. oktobra, manje od polovine (45 procenata) ispitanika pokazalo je razumevanje seksualne aktivnosti na osnovu konsenzusa koja ispunjava zakonski prag.

 Oni koji su uspešno ispunili ovaj prag bili su gotovo podjednako žene i muškarci mlađi od 54 godine. Ova starosna grupa takođe je pokazala bolje razumevanje seksualne saglasnosti od svojih starijih kolega starijih od 55 godina, pokazalo je istraživanje.

 „Priče o seksualnom nasilju su stalno pokrivene u vestima“, rekla je Paulette Senior, predsednica i izvršna direktorka Kanadske ženske fondacije, u saopštenju za javnost u utorak.

 „Iako se čini da je sve više ljudi svesno šta je saglasnost, alarmantno je da mnogi još uvek ne razumeju. To je znak da Kanada očajnički treba da ulaže u obrazovanje o saglasnosti i efikasne mere prevencije zlostavljanja relevantne za sve starosne grupe.“

 Iako je procenat Kanađana koji su svesni pristanka porastao od kada je istraživanje prvi put sprovedeno 2015. godine, on i dalje predstavlja manje od polovine stanovništva.

 Svest je takođe varirala u zavisnosti od pokrajine, pokazalo je istraživanje. Oni koji su razumeli pristanak imaju veću verovatnoću da žive u Alberti (49 procenata) i Britanskoj Kolumbiji (48 procenata), a zatim slede oni koji žive u Manitobi, Saskačevanu i Ontariju (po 47 procenata), Atlantik Kanadi (42 procenata). cent) i Kvebek (39 procenata).

 Prošle godine, definicija pristanka prema zakonu o seksualnom napadu bila je pod lupom kada je B.C. muškarac je optužen za seksualni napad nakon što je uverio ženu da će nositi kondom.

 Vrhovni sud Kanade je u julu presudio da je seks sa kondomom drugačiji fizički čin od seksa bez njega i da upotreba kondoma može biti uslov za pristanak prema zakonu o seksualnom napadu.

 Vrhovni sud Kanade rekao je da reći da seksu uz uslov da se koristi kondom nije isto što i reći da seksu bez uslova. Drugim rečima, pristanak je potrebno ponovo dati, ako upotreba kondoma nije prethodno dogovorena.

 Prema podacima Statističkog zavoda Kanade objavljenim 2019. godine, 4,7 miliona žena – ili 30 odsto svih žena starijih od 15 godina – doživelo je seksualni napad koji nije uključivao intimnog partnera.

 Statistički podaci sugerišu da je veća verovatnoća da će neke žene i osobe boje kože, posebno starosedeoci, 2SLGBTKIA+, žene sa invaliditetom i mlađe žene, doživeti seksualni napad.

 Ovo trenutno istraživanje pokazuje da 42 odsto Kanađana poznaje ženu koja je bila seksualno zlostavljana.

Izvor: CTVNews

X