July 24, 2024
Toronto, ON
Kanada

Menjaju se pogledi – Kanađani sve više protiv korišćenja Zakona o vanrednim situacijama: Anketa

Prema nedavnoj anketi, većina Kanađana se sada protivi primeni Zakona o vanrednim situacijama od strane savezne vlade u februaru da bi se suprotstavila protestima Konvoja slobode.

Mainstreet Research je između 6. i 8. decembra anketirao preko 1.260 Kanađana starijih od 18 godina o njihovim političkim stavovima. Jedno pitanje je glasilo: „Da li se vaše mišljenje promenilo o tome da li je premijer bio u pravu/pogrešno što se pozvao na Zakon?“

Od onih koji su učestvovali u anketi, koja je sprovedena za iPolitics, 39 odsto je reklo da se protivi Otavinom pozivanju na Zakon o vanrednim situacijama u februaru i još uvek to čini, dok je 16 odsto reklo da je podržavalo taj akt u to vreme i da je sada protiv njegove upotrebe.

Četrdeset posto ispitanih pojedinaca je reklo da i dalje podržava vladinu upotrebu zakona, a pet posto je reklo da su se prvobitno protivili, ali sada podržavaju.

Istraživači su ispitanike kategorisali i po godinama. Otkrili su da je 15 odsto Kanađana starosti između 18 i 34 godine podržavalo Zakon o vanrednim situacijama kada je na njega primenjen, ali se sada protive, dok se 51 odsto ljudi u toj starosnoj grupi sve vreme protivilo njegovoj upotrebi.

Dvadeset dva procenta Kanađana starijih od 65 godina promenilo je mišljenje sa podržavanja tog akta i sada mu se protivi. Međutim, neznatna većina (51 odsto) Kanađana istog uzrasta podržava vladinu upotrebu vanrednih ovlašćenja protiv Konvoja slobode, a 8 procenata je reklo da su se predomislili da ga podrže.

Anketa je takođe pokazala da se mala većina Kanađana između 50 i 64 godine sada protivi upotrebi zakona, pri čemu se 32 odsto protivilo tome sve vreme, a 19 odsto se predomislilo nakon što ga je prvobitno podržalo.

Javna istraga

Rezultati anketa dolaze oko dve nedelje nakon što je Komisija za vanredne situacije u vezi sa javnim redom zaključila segment javnih rasprava o svojoj istrazi o vladinoj upotrebi Zakona o vanrednim situacijama.

Komisija je ukupno saslušala preko 75 svedoka, uključujući premijera Džastina Trudoa i nekoliko visokoprofiliranih članova njegovog kabineta, kao i kanadske obaveštajne službenike i organizatore konvoja za slobodu.

U svojoj nedavnoj anketi, Mainstreet Research je takođe pitao učesnike koliko pažljivo prate rad komisije.

Četrdeset dva odsto je reklo da je pratilo upit na vestima, dok je 20 odsto reklo da je redovno pratilo rad komisije, a 15 odsto ih je pratilo na društvenim mrežama.

Dvadeset tri procenta pojedinaca reklo je da nisu obraćali pažnju na javnu istragu.

Komisija će podneti svoj konačni izveštaj o vladinoj upotrebi Zakona o vanrednim situacijama iu Donjem domu i Senatu do 20. februara 2023. godine.

Izvor: THE EPOCH

X