July 24, 2024
Toronto, ON
Kanada

Zakon o eutanaziji za mentalno obolele se odlaže

Kanadska vlada saopštila je da želi da odloži širenje umiranja uz medicinsku pomoć za osobe sa mentalnim bolestima.

Pristup eutanaziji trebalo je da se proširi u martu na ljude čiji su jedini uslov mentalni poremećaji.

Ekspanzija se našla na udaru nekih stručnjaka, koji se brinu da nudi smrt kao opciju za ljude sa samoubilačkim mislima.

Pristalice te mere, međutim, kažu da je isključivanje osoba sa mentalnim bolestima diskriminatorno.

Širenje pomoći u umiranju na osobe sa mentalnim bolestima značilo bi da bi Kanada imala jedan od najliberalnijih zakona o eutanaziji na svetu.

Kanadski ministar pravde Dejvid Lameti priznao je u četvrtak da bi moglo biti potrebno više vremena da se zakon o medicinskoj pomoći u umiranju u zemlji ispravi.

„Želimo da budemo oprezni, želimo da se krećemo korak po korak kako ne bismo pravili greške“, rekao je Lameti na konferenciji za novinare.

Kanada je legalizovala smrt uz pomoć medicinske pomoći u septembru 2016. Zakon je usvojen nakon što je kanadski Vrhovni sud presudio da lekari mogu da pomognu pacijentima koji su imali teška i neizlečiva medicinska stanja da umru.

Grupa za zastupanje Umiranje sa dostojanstvom podržala je proširenje, rekavši da je isključivanje ljudi sa mentalnim bolestima iz kanadskog zakona o asistiranom umiranju “stigmatizirajuće, diskriminatorno i neustavno”.

Ali zakon su kritikovali oni koji brinu da se nudi bez zaštitnih mera za ljude koji su invalidi i žive u siromaštvu, i da je pomoć pri umiranju nekima bila lakša nego pristupačnom smeštaju.

Neki psihijatri su takođe izrazili zabrinutost da kanadski zdravstveni sistem nije spreman da odgovori na zahteve za pomoć u umiranju osoba sa mentalnim poremećajima, jer je teško predvideti ko može da se oporavi od mentalne bolesti.

U peticiji Društva kanadske psihijatrije traženo je da se proširenje odloži do 2024. godine, iako ostaje nejasno koliko dugo vlada želi da odloži njegovu implementaciju.

Izvor; BBC

Foto: Kanadski ministar pravde Dejvid Lameti, Goverment of Canada

X