July 24, 2024
Toronto, ON
Kanada Republika Srpska

Ruski ambasador na proslavi Dana Republike Srpske u Kanadi

Dan Republike Srpske i slava Svetog Stefana obeleženi su prošlog vikenda u Kanadi u Misisagi nedaleko od Toronta Ovoj svečanosti je prisustvovao i ambasador Ruske Federacije Oleg Stepanov. Ruski ambasador je sedeo u društvu ambasadora Bosne i Hercegovine Marka Milisava, generalnog kozula Republike Srbije Nebojše Tatomira, crkvenih velikodostojnika episkopa kanadske eparhije Mitrofana, i novogračaničko-srednjezapadnoamerički vladika Longina.

U programu je učestvovao Hor Kir Stefan Srpski, folklorna grupa Akademije igara Bate Marčetić, i guslari uz prisustvo oko 300 gostiju. Ovaj dan su organizovali kum slave humanitarna organizacija Mali svet Kanada iz Toronta u saradnji sa ostalim srpskim organizacijama.. Sponzor je bio Zeljko Čolaković, biznismen iz Ontarija.

Kanada je u decembru pozvala i izgrdila ruskog ambasadora u Otavi po peti put od izbijanja rata u Ukrajini, saznaje Toronto Star. Vladin zvaničnik rekao je da je Oleg Stepanov pozvan na sastanak sa zvaničnicima Global Affairs Kanade nakon provokativne objave na Tviteru u kojoj se Otava optužuje da veruje u ukrajinske „dezinformacije“ — posebno u „mit“ o Holodomoru, gladi koju je stvorio čovek 1932. 1933. godine. Godine 2008., aktom Parlamenta pod vladom Stivena Harpera, proglašeno je da će četvrta subota svakog novembra biti priznata kao Dan sećanja na ukrajinsku glad i genocid („Holodomor“), kako bi se obeležio sramotni čin koji je „namerno planirao i izvršio sovjetski režim pod Josifa Staljina da sistematski uništi težnje ukrajinskog naroda za slobodnu i nezavisnu Ukrajinu.

Kanadski mediji ne objavljuju da je u to vreme glad vladala u celom Sovjetskom Savezu a ne sammo u Ukrajini.

X