June 20, 2024
Toronto, ON
Kanada ZDRAVLJE

Sud u Ontariju ograničava slobode lekara u Kanadi?

Tri lekara iz Ontarija su u opasnosti da izgube licence jer su kritikovali preporuke za javno zdravlje COVID-19

 Autor: Tara MacIsac

 Tri lekara iz Ontarija bore se da zadrže svoje dozvole, a rezultati te borbe mogli bi da imaju široke implikacije.

 Lekari su na udaru kritike jer navodno nisu poštovali neke preporuke za javno zdravlje COVID-19 i što su javno govorili protiv tih preporuka. Oni su među stotinama lekara širom zemlje koji se suočavaju sa sličnim istragama od strane svojih pokrajinskih koledža lekara i hirurga.

 Advokat Majkl Aleksander rekao je za Epoh tajms da su fakulteti zajedno nametnuli tri glavna ograničenja lekarima usred pandemije: lekari ne smeju javno da govore protiv zvaničnih zdravstvenih preporuka, ne smeju da izdaju izuzeće od vakcine osim u ekstremnim slučajevima i ne smeju da propisuju alternativni lekovi za lečenje COVID-19.

 Iako su ovo „preporuke“, rekao je Aleksander, koledži su ih tretirali kao kriterijume za procenu „profesionalnog nedoličnog ponašanja“ – specifičnog kršenja zakona – i da u skladu s tim krivično gone lekare.

 „Ovo su samo ljudi koji odlučuju da ne poštuju ’preporuke‘“, rekao je Aleksandar o svoja tri klijenta iz Ontarija, dr Kristal Lučkiv, dr. Patrick Phillips i dr Mark Trozzi. „Nema kršenja pravila profesionalnog nedoličnog ponašanja.

 Koledž lekara i hirurga Ontarija (CPSO), s druge strane, tvrdi da ima zakonsko pravo da utvrdi da li lekari dovode ljude u opasnost, što zahteva od koledža da preduzme disciplinske mere.

Izvor The Epoch

X