June 20, 2024
Toronto, ON
Amerika KULTURA

Završen Festival srpskog filma u Čikagu

Čikaska publika imala je priliku da tokom trodnevnopg  Festivala vidi 13 filmskih ostvarenja različitih žanrova, tema, filmskih i umetničkih pravaca, kao još jednu potvrdu sve bolje selekcije filmova koji se na ovom Festivalu prikazuju.

Festival je održan pod generalnimn sponzorstvom kompanija INSOMNIA 888 i AVALA EXPRESS, svojom nadahnutom interpretacijom melodije Festival je otvorila mlada Elena Sarić, a na završnoj večeri Festivala dodeljene su i nagrade:

Najbolji film – “AS FAR AS I CAN WALK” / ”STRAHINJA BANOVIĆ”

Najbolji reditelj – ANA LAZAREVIĆ“THE GAME” / ”GEJM”

Najbolja muška uloga – BRANISLAV TRIFUNOVIĆ “THE GAME” / ”GEJM”

Najbolja ženska uloga – MILENA PREDIĆ “SVETA PETKA – Cross in the desert” / ”SVETA PETKA – KRST U PUSTINJI”

Priznanje za očuvanje Srpske istorije i kulture – SANJIN MIRIĆ “SEVEN THOUSAND SOULS” / ”SEDAM HILJADA DUŠA”

Najbolji film dijaspore – “SEVEN THOUSAND SOULS” / ”SEDAM HILJADA DUŠA”

Specijalna nagrada – KLARA HRVANOVIĆ “HOW I LEARNED TO FLY” / ”LETO KADA SAM NAUČILA DA LETIM”

Najbolji scenario – DUŠAN KOVAČEVIĆ za film “IT’S NOT SO BAD TO BE A HUMAN” / ”NIJE LOŠE BITI ČOVEK”

Najbolji dokumentarni film – “IN THE FOOTSTEPS OF DJURA JAKŠIć” / ”TRAGOVIMA DJURE JAKŠIĆA”

Najbolji kratki igrani film – “ICE CREAM – SLADOLED”

Najbolja uloga u kratkom igranom filmu – IGOR OBRADOVIĆ “ICE CREAM – SLADOLED”

Ovogodišnji Festival potvrdio je i da ima svoju publiku, prijatelje i sponzore, a pre svega vredne volontere, entuzijaste bez kojih bi organizacija Festivala praktično bila nemoguća.

Festival je ugostio direktora Filmskog Centra Srbije, Gordana Matića, Milenu Predić, glumicu, glumce Ibrahima Komu, Branislava Trifunovića i Igora Obradovića, reditelje Anu Lazarević, Miodraga Jakšića i Stiva Sprema, a publiku su kroz tri zanimljive filmske večeri proveli voditelji Smiljana Nedić i Srdjan Vasilić.

“Susret sa publikom bio je fantastičan, kao i gostoprimstvo svih ljudi koji su Festival organizovali. Serćna sam što sam bila deo ovog dogadjaja, zahvalna za nagradu i za mnogobrojna poznanstva tokom boravka u Čikagu” – kaže Milena Predić.

Bane Trifunović je izrazio zadovoljstvo zbog učešća na Festivalu, i govorio o radu na filmu “Gejm” i saradnji sa Anom lazarević:

“Ovaj film je priča o empatiji, rad sa mladim ljudima je bio izuzetan, jer vam oni ne dopuštaju da glumite, već da živite njihove priče pred kamerom. Rad sa Anom je bio izuzetan, poznajemo se, razumemo, saradjujemo vrlo lako. Čikago je izuzetan grad, videli smo ponešto za ovih nekoliko dana, i družili se sa našim ljudima, prijateljima, poznanicima.”

Gordan Matić, prijatelj Festivala, iskreno veruje da je pred ovom smotrom naših filmova velika budućnost, i željno očekuje jubilej koji će Festival slaviti iduće godine.

“Već sada se pokazuje značajan napredak u odnosu na dosadašnje festivale, ali bi ozbiljno trebalo raditi na proširenju festivalskih programa, kroz jednu zanimljivu platformu, koja bi pružala i edukativne i druge sadržaje budućim filmskim stvaraocima, omogućila koprodukcijsku postprodukciju za naše filmove u Americi, pa tako i saradnju izmedju naših i američkih filmskih stvaralaca.”

Direktor i osnivač Festivala, Slavica Petrović, zadovoljna je postignutim, uz želju da Festival dobije i na kvalitetu filmova, i na brojnosti publike, i u organizaciji.

“Ovogodišnji Srpski filmski festival Čikago potvrda je da su gledaoci željni i dobrih filmova, i susreta sa umetnicima iz Srbije i našim umetnicima iz celog sveta, što je dodatni motiv da organizacija jubilarnog, desetog Festivala već sada počne.

Zahvalnost dugujemo sponzorima i prijateljima Festivala, publici i brojnim volonterima, bez kojih bi i ova smotra filmova bila neizvodljiva.”

Izvor: OGLEDALO

X