July 24, 2024
Toronto, ON
Amerika Svet

Tviter ukinuo mere protiv “korona dezinformacija”

Tviter više neće sprečavati korisnike da šire lažne informacije o korona virusu ili vakcinama, nakon što je platforma prestala da primenjuje propise čiji je cilj bio sprečavanje širenja dezinformacija o kovidu. To je još jedna velika promena u poslovanju kompanije, nakon što je novi vlasnik Tvitera postao američki milijarder Ilon Mask, koji je insistirao da „sloboda govora“ bude iznad svega. 

Na Tviterovoj zvaničnoj stranici sa dezinformacijama o korona virusu pojavila se napomena da od 23. novembra platforma više neće sprovoditi svoje politiku protiv širenja obmanjujućih informacija o virusu i vakcinama. Ta politika je od 2020. godine do danas dovela do suspenzije više od 11.000 naloga.

To znači da Tviter više neće stavljati etikete i poruke upozorenja na tvitovima sa spornim informacijama, niti će uklanjati tvitove u kojima se iznose lažne tvrdnje u vezi sa vakcinama.

Od kad je američki milijarder preuzeo kompaniju, Tviter je otpustio veliki broj zaposlenih, uključujući i hiljade onih koji su bili bili zaduženi za moderiranje sadržaja.

Istovremeno, nekoliko najviših rukovodilaca koji nadgledaju politiku moderiranja sadržaja i njenu primenu, uključujući i bivšeg šefa Tvitera za poverenje i bezbednost, napustilo je kompaniju.

Tom Tarantino, koji je ranije vodio radnu grupu za reagovanje na kovid-19, rekao je da je nedostatak osoblja verovatno doprineo preokretu politike.

„Politika dezinformacija je veoma naporna za sprovođenje jer obično zahteva da sadržaj pregleda čovek, kako bi se pročitao kontekst“, rekao je on. „Kako mnogi, ili svi, iz tima koji sprovodi tu politiku više nisu tu, pretpostavljam da se ovde više radi o praktičnosti nego o filozofiji”, dodao je Tarantino.

Američke demokrate na Kapitol Hilu osudile su odluku, navodeći da su dezinformacije o korona virusu opasne, potencijalno i smrtonosne. 

Politiko navodi da je moguće i da je ovaj potez deo Maskovih planova da odobri „opštu amnestiju” za ranije zabranjene naloge, poput naloga bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. 

Mask je ranije najavio da će promeniti politiku kompanije, tako da će samo nalozi koji nezaustavljivo spemuju ili krše zakon ostati zabranjeni.

To bi moglo da znači da će 11.230 naloga, suspendovanih otkako je Tviterova politika dezinformacija o kovidu stupila na snagu početkom 2020. godine, možda uskoro biti ili su u procesu ponovnog uspostavljanja. 

Jedna od njih je i republikanka Mardžori Tejlor Grin, čiji lični nalog je vraćen prošle nedelje, nakon što je suspendovan zbog višestrukog kršenja Tviterove politike protiv širenja lažnih informacija o korona virusu.

Nakon ovakve odluke Tvitera, postoji zabrinutost da će i druge platforme društvenih medija da slede njihov primer i smanje ili ukinu proces sprečavanja širenja dezinformacija o korona virusu. Na taj način bi sebi uštedele mnogo novca, resursa i vremena.

Tviter, ali i druge društvene mreže poput Fejsbuka, na početku pandemije 2020. godine uvele su niz mera, među kojima su i upozorenja pored tvitova u kojima se iznose osporene informacije o korona virusu, kao i sistem uklanjanja objava koje su širile lažne tvrdnje o vakcinama.

Ilon Mask je preuzeo Tviter u oktobru i najavio da će uneti mnogo promena u politiku poslovanja te društvene mreže. 

Mask je već pokrenuo niz reformi. Nakon preuzimanja kompanije, on je rekao da želi da formira savet za kontrolu sadržaja u kojem bi učestvovali moderatori sa, kako je naveo, veoma različitim gledištima.

Izvor: DEMOSTAT

X